Detta bör du känna till om skötsel av hästar

Som många kanske redan känner till, innebär skötsel av hästar en hel del jobb, men exakt hur mycket jobb innebär det att ha eller sköta om en häst? Detta ska vi försöka svara på i denna artikel.

Hästskötsel består i stora drag av:

Rengöring av hovarna
Detta är viktigt, eftersom detta påverkar både hästens komfort och hälsa. Man bör därför rengöra hovar både morgon och kväll. Däremot behöver man inte smörja in hovarna med hovolja varje dag, utan detta gör man endast när det verkar finnas behov av att tillföra fukt till hovarna.

Borstning av hästen
Även detta håller hästen ren och frisk, och är något man kan behöva göra flera gånger per dag, men åtminstone dagligen. Man måste alltid borsta hela hästen, inklusive under magen, mellan benen och så vidare.

Under vissa årstider, t.ex. under våren, kan hästen behöva borstas mer och mer noggrant, eftersom hästar ofta fäller mer hår i vissa perioder.

Ryktning
Att rykta en häst stimulerar hästens blodomlopp i huden, vilket förbättrar det allmänna hälsotillståndet för hästen. Även detta är därför mycket viktigt. I regel ryktar man dock endast stallhästar, inte arbetshästar eller utehästar, eftersom de har ett naturligt skydd mot t.ex. regn och kyla, som då kan komma till skada. Apropå skada så är det viktigt att du har på dig din hjälm när du arbetar med hästar.

Mat och dryck
Vidare behöver man förstås ge hästen mat och dryck varje dag, i regel flera gånger per dag.

Rengöring av stallplatsen
För att hästen ska trivas där denna står och må bra är det även viktigt att stallplatsen där hästen står rengörs regelbundet, helst varje dag. Det kommer inte bara hästen tillgodo utan du håller dina ridstövlar i bättre skick också.

Förebyggande hälsovård
Detta innebär veterinärbesök, avmaskning, vaccination och så vidare. Många vanliga åkommor och sjukdomar kan nämligen förebyggas genom bra förebyggande hälsovård, så detta är alltid att rekommendera, även om det kan kännas tidskrävande.

Att sko om hästen
Då får hästen nya hästskor, detta är viktigt eftersom hoven växer hela tiden. Vissa låter sina hästar vara oskodda, vilket också är en möjlighet, men om så inte är fallet, behöver man i regel sko om hästen var 8:e vecka.

Att låta hästen få tillräckligt med motion
Annars mår hästen givetvis inte bra, så även om man har ont om tid, bör man alltid göra det till en prioritet att låta hästen röra på sig varje dag, så mycket det bara går. Detta gör att hästen mår bättre rent psykiskt, men förebygger, precis som när det gäller människor som också mår bra rent fysiskt och psykiskt av att röra på sig, även en hel del sjukdomar.

This entry was posted in Djur. Bookmark the permalink.

Comments are closed.